Λευκό Χαρτί

Βιωματικός Πολυχώρος Τέχνης για μικρούς και μεγάλους

Το Λευκό Χαρτί είναι ένας βιωματικός πολυχώρος τέχνης για μικρούς και μεγάλους στη πόλη της Μυτιλήνης.

Με δημουργικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και εκθέσεις.

Γιατί Λευκό Χαρτί; Γιατί μερικά από τα πιο σπουδαία πράγματα ξεκινάνε από ένα λευκό χαρτί. Οι πίνακες, τα παραμύθια, η μουσική, η αρχιτεκτονική, οι αριθμοί, τα γράμματα και άλλα τόσα. Εμείς οι ίδιοι είμαστε το λευκό χαρτί. O Αριστοτέλης στο έργο του “Περί ψυχής”, είχε πει ότι ο άνθρωπος γεννιέται χωρίς γνώσεις για τον κόσμο, χωρίς προυπάρχουσες αντιλήψεις και προκαταλήψεις, σαν άγραφος πίνακας (Tabula Rasa). Ένας άνθρωπος με καθαρό μυαλό, που δεν έχει επηραστεί από τίποτα και διαμορφώνεται μέσα από τις εμπειρίες της ζωής και από τα στοιχεία που προσλαμβάνει μέσω των αισθήσεών και των συναισθημάτων του.

Αυτό θέλουμε και εμείς να προσφέρουμε σε μικρούς και μεγάλους που θα έρθουν στο χώρο μας. Μοναδικές εμπειρίες, συναισθήματα, ερεθίσματα και έμπνευση. Μια κοιτίδα, γεμάτη αγάπη, αποδοχή, ελευθερία έκφρασης και δημιουργίας.

Ήταν και μία δική μας ανάγκη επικοινωνίας και μοιράσματος όλων των δικών μας εμπειριών και γνώσεων, μέσω της αλληλεπίδρασης και της συμμετοχής στα προγράμματα.

Γιατί βιωματικός; Γιατί αυτό που ο άνθρωπος βιώνει με όλες του τις αισθήσεις είναι κάτι που δεν πρόκειται να το ξεχάσει ποτέ και σίγουρα η αποτύπωση της στιγμής, της γνώσης και του συναισθήματος είναι μοναδική.

Το όνειρό-όραμά μας είναι η δημιουργία ενός χώρου-πολυχώρου γεμάτου επιλογές έκφρασης, δημιουργίας και γνώσης. Ένας χώρος πολιτισμού, που δίνει όλα τα εργαλεία, τόσο σε κοινωνικό, σε επιστημονικό, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο, ώστε όποιος τον επισκέπτεται να νιώθει κομμάτι σημαντικό του συνόλου και της κοινωνίας.

Τέλος το πιο σημαντικό για εμάς είναι να δώσουμε έμπνευση μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις μας σε μικρούς και μεγάλους. Να τους προσφέρουμε αυτό το Λευκό Χαρτί και την ελευθερία της έκφρασης….

Δραστηριότητες

Προγράμματα Παιδιών

Τα προγράμματα για τα παιδιά έχουν δημιουργηθεί με αγάπη από την υπεύθυνη προγράμματος Μαρί Μουσταϊζή και περιέχουν θεματικές & μεθοδολογίες οι οποίες συμβάλουν σημαντικά στην ψυχική υγεία των παιδιών. Προγράμματα που απεθύνονται σε παιδιά από 12 μηνών και στόχο έχουν να προσφέρουν έμπνευση, ερεθίσματα και γνώση. Αισθητηριακά υλικά, αφήγηση, παιχνίδι ρόλων, εικαστικά, προτζέκτορες, μεγενθυντικούς φάκούς, πειράματα, σκιές, χάρτες, υλικά, ταξίδια και μεγάλες ανακαλύψεις. Το πιο σημαντικό για εμάς κομμάτι είναι τα παιδιά να νιώθουν αποδοχή, αγάπη, ελευθερία έκφρασης και ότι ανήκουν σε μία ομάδα. Όπως έχει πεί και ο Αινστάιν «Όλοι είναι ιδιοφυΐες. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητα του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, θα περάσει όλη τη ζωή του νομίζοντας ότι είναι ηλίθιο.» Εμείς λοιπόν πιστεύουμε πως όλα τα παιδιά έχουν κάτι ξεχωριστό και είναι μοναδικά γιαυτό και τους δίνουμε πάντα το χρόνο και το χώρο που χρειάζονται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προγράμματα Ενηλίκων

Στο Λευκό Χαρτί διοργανώνονται εκπαιδευτικά, δημιουργικά και ενημερωτικά προγράμματα ενηλίκων με θεματικές ενότητες γύρω από τις τέχνες, τον πολιτισμό και την ψυχολογία. Με ομάδες γονέων, με θέματα που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς. Με σεμινάρια χορού και κίνησης εκφράζοντας μέσω του σώματος και του πνεύματός ανάγκες και συναισθήματα. Με σεμινάρια διατροφής και ευεξίας. Με σεμινάρια ψυχολογίας ενηλίκων για θέματα που μας απασχολούν όλους και θεωρούμε ζωτικής σημασίας να εκφράζονται, ειδικά την περίοδο που διανύουμε. Σε συνεργασία με εξειδικευμένους ανθρώπους στο καλλιτεχνικό και επιστημονικό κλάδο παρουσιάζουμε ιδιαίτερες θεματικές & εργαστήρια για τον σκοπό αυτό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπεύθυνη Προγράμματος

Μαρί Μουσταϊζή

Υπεύθυνη Προγράμματος

Η Μαρί Μουσταϊζή  είναι η υπεύθυνη προγραμμάτων, εμψυχώτρια και παιδοδηγός όπως της αρέσει να λέει.

Από πολύ μικρή αγαπάει τις ιστορίες, τα χρώματα, τις υφές, τη μουσική, αλλά πιο πολύ από όλα αγαπάει τα παιδιά. Είναι τα πιο μαγικά πλάσματα αυτού του κόσμου και πιστεύει πως αν τα αφήσεις να σε παρασύρουν γεμίζει η καρδιά σου αγάπη και φως.

Φέτος κλείνει 10 χρόνια δημιουργίας και εμπειρίας κοντά στα παιδιά.

Η αλήθεια έμαθε πολλά δίπλα τους.

Να χαίρεται με τα πιο απλά αλλά τόσο σημαντικά.

Να βουτάει με περιέργεια και όρεξη σε οτιδήποτε της τραβάει την προσοχή και την κάνει να γεμίζει χαρά.

Να συγκεντρώνεται και να παρατηρεί, ακόμα και τα πιο μικρά και φαινομενικά ασήμαντα.

Να γελάει με την ψυχή της.

Να σκαρφίζεται ιστορίες και αστεία από το πουθενά.

Να μην πτοείται με τις αναποδιές, να προσπαθεί και να βρίσκει λύσεις.

Να αγαπάει άνευ όρων και να το δείχνει με όλη της την καρδιά.

Εκείνη από την πλευρά της προσπαθεί  μόνο να τους δώσει έμπνευση, ερεθίσματα και τα κατάλληλα εργαλεία για να ανθίσουν, να πειραματιστούν, να εξερευνήσουν , να παρατηρήσουν, να δημιουργήσουν, να παίξουν, να γίνουν ομάδα και να περάσουν όμορφα.

Εκείνα ξέρουν πως θα τα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά για να προχωρήσουν στη ζωή…

(περισσότερα…)

Συνεργάτες

Θα θέλατε να παρουσιάσετε κάτι στο Λευκό Χαρτί;

Σεμινάρια

Σεμινάρια στο Λευκό Χαρτί

dots background image

Newsletter

Θα σας κρατάμε ενήμερους για νέα και δραστηριότητες